Er gebeurd veel in de logistiek dat wijst op bezoek van drugscriminelen. In de haven, op kantoor en zelfs buiten je werk. Herken verdachte situaties en meld ze. Dat werkt!

In samenwerking met de politie Nissewaard en landelijke Douane delen wij onderstaand bericht. Op allerlei manieren binden we in de regio de strijd aan met drugssmokkelaars. Wie in de logistiek werkt, ziet en hoort veel. Dus ook zaken die niet kloppen of ronduit verdacht zijn. Wat kunnen dat zijn en bij wie kan je ze melden staan hieronder en in de brochure genoemd.

Bij wie meld je en waarom? 

  1. Security manager of leidinggevende van het bedrijf waar je werkt.
    Voor concrete incidenten (bijvoorbeeld inbraak of poging tot ronselen) en/of vage vermoedens (over bijvoorbeeld een klant of collega). Afhankelijk van de inhoud van de melding wordt douane/politie ingeschakeld.
  2. Meldkamer douane, 088-6223100
    Bij verdachte zendingen kan de logistieke dienstverlener een actieve melding doen. De meldkamer zal in contact treden met de collega’s van het desbetreffende ambtsgebied om een controle in te stellen.
  3. Politie 0900-8844,  088-0087444 of 112
    Voor concrete incidenten en/of verdachte situaties op en langs de openbare weg. In geval van spoed, bel altijd 112. Bij aangiftes van transportcriminaliteit of diefstal van voertuig bel Aangifteloket gestolen voertuigen en transportcriminaliteit.
  4. Meld Misdaad Anoniem, 0800-7000 of online via www.meldmisdaadanoniem.nl
    Als jij een dader kent maar die dader kent jou ook, is melden een dilemma. Je kunt altijd anoniem je verhaal doen.
  5. Wijkagent/ Gebiedsagent
    In de regio heeft de politie specifieke contactpersonen met verstand van de omgeving en van de branche.
  6. Inspectie Leefomgeving en Transport, www.ilent.nl/contact
    Voor het melden van malafide praktijken in de transportsector en meldingen over grensoverschrijdende afvalstromen, ernstige bodemvervuiling en illegale handelingen met gevaarlijke stoffen kun je terecht (ook anoniem) bij de inspectie leefomgeving en transport (ILenT).

Wat is waardevolle informatie in een melding? 

  • Zoveel mogelijk details
  • Kenmerken auto’s zoals kentekens, kleur, type
  • Tijdstippen
  • Locaties
  • Kenmerken/gegevens van daders (ook social media accounts)
  • Logo’s/bedrijfsnamen
  • Containernummers
  • Telefoonnummers
  • Email adressen
  • Bankrekeningnummers

Benieuwd welke verdachte situaties je tegen kunt komen? En zou jij verdachte situaties herkennen en de juiste beslissing nemen?

Speel de game!