RIJVERBODEN VRACHTWAGEN

Europa kent diverse rijverboden voor vrachtwagens, variërend per land en specifieke situaties. In het onderstaande artikel bespreken we veel voorkomende rijbeperkingen en de belangrijkste regels die vrachtwagenchauffeurs moeten weten. 

Weekendverbod en nachtverbod

Een veelvoorkomend rijverbod is het weekendverbod, waarbij vrachtwagens op specifieke tijden gedurende het weekend niet mogen rijden. Dit kan zowel op zaterdag als zondag gelden, afhankelijk van het land. Daarnaast bestaat ook het nachtverbod, waarbij vrachtwagens op bepaalde tijdstippen ’s nachts niet mogen rijden. Dit is ontworpen om de veiligheid op de weg te vergroten en geluidshinder voor omwonende te beperken. 

Voorbereiding voor vertrek

Het is van belang om op de hoogte te zijn van de rijverboden waar je doorheen rijdt om boetes en vertragingen te voorkomen. Houdt er rekening mee dat sommige landen uitzonderingen toestaan voor specifieke goederenvervoer op bepaalde dagen. Bijvoorbeeld, verse producten zoals groente en fruit kunnen specifieke regels hebben tijdens rijverboden. 

Voor vertrek is het raadzaam grondig te controleren welke rijverboden van kracht zijn in de landen die je doorkruist. Het respecteren van rijverboden is niet alleen essentieel om boetes te voorkomen, maar ook om de veiligheid te waarborgen.

Veel voorkomende rijverboden: 

  • België: Geen rijverboden op zon- en feestdagen.
  • Duitsland: Verschillende rijverboden op zon- en feestdagen, variërend per regio. Jaarlijks vakantierijverbod voor vrachtwagens met een max. toegelaten massa van meer dan 7,5 ton  van 1 juli t/m 31 augustus 07:00 t/m 20:00 uur op bepaalde (gedeelten van) autosnelwegen. 
  • Luxemburg: Rijverbod op zon- en feestdagen voor transitovervoer richting Duitsland (za. 23:30 uur t/m zo. 21:45 uur) en Frankrijk (za. 21:30 uur t/m zo. 21:45 uur) voor vrachtwagens met een max. toegelaten massa van meer dan 7,5 ton . Lokaal geldt er geen rijverbod.
  • Frankrijk: Rijverbod voor vrachtwagens met een max. toegelaten massa van meer dan 7,5 ton van za. 22:00 uur t/m zo. 22:00 uur. Daarnaast geldt een rijverbod op de dag voorafgaand aan een feestdag 22:00 uur t/m de feestdag 22:00 uur. 
  • Nederland: Geen rijverboden op zon- en feestdagen.


Voor een uitgebreid overzicht van rijverboden en specifieke regelgeving per land, raadpleeg de Rijverbodkalender 2023. Hier vind je gedetailleerde informatie over rijbeperkingen in verschillende Europese landen, inclusief uitzonderingen en bijzondere regels.