UCT is in november 2023 officieel gestart met de deelnamen aan de Vertrouwensketen van Portbase, een gezamenlijk initiatief van overheden en het bedrijfsleden voor het fysiek en digitaal veilig ophalen van containers in de Rotterdamse haven. 

Wat is de Vertrouwensketen?

De vertrouwensketen introduceert een nieuw proces voor het fysiek en digitaal veilig ophalen van containers. Dit betekent een verschuiving in de werkwijzen van alle betrokken partijen in de logistieke keten, inclusief ons als vervoerder. Het traditionele gebruik van de pincodes verdwijnt en in plaats daarvan wordt er gewerkt aan een gesloten vrijstellings- en ophaalproces met uitsluitend geautoriseerde Rederijen, Cargadoors, Verladers, Expediteurs en Vervoerders.

Veilig en betrouwbaar vrijstellen importcontainers

Hoewel meerdere rederijen al sinds het najaar van 2023 zijn begonnen met het aansluiten van hun klanten en achterliggende ketens op de Vertrouwensketen, te beginnen met importcontainers uit Latijns-Amerika, is de deadline voor de Vertrouwensketen voor containers uit Latijns-Amerika vastgesteld op 31 maart 2024. Dit betekent dat álle containers uit Latijns-Amerika vanaf die datum alleen nog maar veilig en betrouwbaar kunnen worden vrijgesteld via de Vertrouwensketen. Voor de logistieke partijen die niet tijdig klaar zijn voor deze overgang, zal het niet mogelijk zijn om hun container op de terminal op te halen door hun vervoerder.

Gedurende 2024 zal dit systeem verder worden uitgebreid naar alle importcontainers.

Toekomstige veranderingen:

Met de uitbreiding in het Melding Container Achterland (MCA) systeem van Portbase wordt het verwerken van “Vertrouwensketen-containers” mogelijk. Als gewaardeerde opdrachtgever dient u ons (UCT) als transportbedrijf te nomineren via het systeem. Deze nominatie geeft ons het exclusieve recht om de container voor te melden en af te halen. U kunt ons eenvoudig nomineren door gebruik te maken van het eerder per e-mail gedeelde EAN-nummer. Een essentieel aspect van dit proces is de koppeling van onze charters aan de voormelding via hun Cargocard-nummer. Deze stap zorgt voor een gesloten vrijstellings- en ophaalproces, waarbij het gebruik van pincodes tot het verleden behoort.

De integratie in de Vertrouwensketen markeert een cruciale stap voor UCT in het streven naar meer veiligheid en betrouwbaarheid binnen onze logistieke processen. 

Voor vragen of meer informatie kunt u contact opnemen met De Vertrouwensketen – Portbase Support