Registratie landsymbool verplicht bij digitale tachograaf per 02 februari 2022

 

In de Europese Unie is voor grensoverschrijdend vervoer bepaald dat bestuurders het symbool van het land dat zij binnenrijden handmatig moeten registreren in de tachograaf. Dit moet gebeuren nadat ze een grens van een lidstaat hebben gepasseerd. De landsymbolen staan in de tachograaf (bijvoorbeeld ‘NL’ voor Nederland en ‘UK’ voor Verenigd Koninkrijk) en moeten door de chauffeur aangeklikt en bevestigd worden. Deze verplichting geldt al sinds 20 augustus 2020 voor voertuigen met een analoge tachograaf en gaat vanaf 2 februari 2022 ook gelden voor voertuigen met een digitale tachograaf.

Werkwijze voor registratie
De bestuurder stopt op de dichtstbijzijnde stopplaats aan of voorbij de grens. Als het passeren van de grens van een lidstaat gebeurt op een veerboot of een trein, registreert de bestuurder het landsymbool in de haven of op het station van aankomst.
Bestuurders van voertuigen met een analoge tachograaf moeten sinds 20 augustus 2020 ook het symbool registreren van de landen waar ze hun werkdag respectievelijk zijn begonnen en geëindigd. Dat was eerder al het geval voor voertuigen met een digitale tachograaf. Meer informatie hierover vind je de website van Evofenedex

Bron In 2022 veel nieuwe regels omtrent wegvervoer | evofenedex