TLN: Transport uitgezonderd van avondklok – verklaring verplicht


De avondklok gaat vanaf zaterdag 23 januari in. Alle werknemers in de sector transport en logistiek zijn uitgezonderd van de avondklok. Tussen 21:00 en 04:30 moeten medewerkers of werknemers twee formulieren bij zich hebben om aan te tonen dat zij voor hun werk buiten zijn.

Één van die formulieren is een werkgeversverklaring, die de werkgever moet invullen. Zelfstandigen of eigen rijders kunnen het formulier zelf invullen. Het tweede formulier is de ‘Eigen verklaring avondklok’  en moet de werknemer invullen. De formulieren zijn te downloaden op de website van de Rijksoverheid. De formulieren hoeven niet uitgeprint te worden en kunnen digitaal worden getoond, bijvoorbeeld op een telefoon. TLN raadt aan om de formulieren digitaal in te vullen en op te sturen naar werknemers. Op deze pagina wordt uitgelegd hoe je een formulier digitaal invult.

Werkgeversverklaring
Voor de werkgeversverklaring moet de werkgever de naam, functie en geboortedatum van de werknemer invullen. Als de werknemer op verschillende tijden werkt, raadt TLN aan om het vinkje ‘Ik kan voor deze werknemer geen vaste tijden aangeven.’ aan te kruisen. Deze gegevens moet je voor iedere werknemer apart invullen. TLN begrijpt dat dit voor sommige werkgevers een grote administratieve taak is en heeft bij het ministerie aangegeven dat dit voor sommige werkgevers een onredelijke extra belasting is, die bovendien geleverd moet worden in een té korte tijd.

Eigen verklaring avondklok
Dit formulier moet de werknemer zelf invullen. Ook dit formulier hoeft niet uitgeprint te worden en is digitaal geldig.

Meer informatie over de avondklok vind je op de website van de Rijksoverheid. Lees de gehele berichtgeving van TLN via deze link

 

 

iStock 1277421488 1200x600 c

 

© 2021 UCT | Dashboard