Snelheidsbeperking Haringvlietbrug met twee weken uitgesteld

DEN HAAG - De beperking van de maximumsnelheid van 100 naar 50 kilometer per uur op de Haringvlietbrug gaat twee weken later in, op 9 augustus. Aanvankelijk zouden de twee jaar durende maatregelen vanwege werkzaamheden aan de brug komende maandag ingaan, maar de voorbereiding duurt iets langer dan verwacht, schrijft demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) zaterdag in een brief aan de Tweede Kamer. De brug in de A29 is een belangrijke verbinding tussen Zuid-Holland, Zeeland en Noord-Brabant.

Naast de halvering van de snelheid wordt het verkeer in beide richtingen over één rijstrook geleid. De ingreep is nodig, omdat aluminium platen die met klemmen aan de brug zijn bevestigd, lostrillen door het verkeer dat over de brug rijdt. Met de maatregelen moet de brug tot 2023 veilig zijn voor het verkeer en in de tussentijd moet het probleem zijn opgelost. Op verzoek van de Tweede Kamer zal worden bekeken of maatwerk voor het verkeer mogelijk is, bijvoorbeeld in de spits of voor het openbaar vervoer, aldus Van Nieuwenhuizen.

De maatregelen gaan iets later in omdat de uitwerking van de maatregelen langer duurt, evenals de afstemming met onder meer gebruikers en brancheorganisaties. Rijkwaterstaat zal de komende twee weken extra inspecties uitvoeren.

Tegen de ingrepen is veel bezwaar. Zo zei Transport en Logistiek Nederland (TLN) eerder dat de langdurige sluiting van rijstroken de transportsector, vanwege de verwachte vertragingen, zeker 53 miljoen euro kost. Het gemeentebestuur van zowel Hoeksche Waard als Goeree-Overflakkee liet weten "volledig verrast" te zijn door de maatregelen. De eilanden worden er minder goed bereikbaar door en de economische schade zal groot zijn, zeggen ze.
 
© 2022 UCT | Dashboard